Enixé IT Solutions BV
Botnische Golf 9-A
3446 CN Woerden
0348 430222

Pentaho open source vs TRADITIONELE BI Tools

Pentaho is een Open-Source Business Intelligence tool (OSBI) voor management rapportage en analyse. Managementinformatie systemen worden gekozen op basis van de hoogte van de investering, lopende kosten, functionaliteit en continuïteit. Organisaties kennen de traditionele BI oplossingen maar zijn vaak onbekend met Open Source producten.

Meestal twijfelt men aan de betrouwbaarheid, kwaliteit en continuïteit van een Open Source oplossing. Onderstaand artikel laat zien dat Pentaho absoluut opgewassen is tegen haar traditionele concurrenten.
 

Kosten

Volgens een artikel van Third Nature blijkt dat een product als Pentaho goed is te vergelijken met de gesettelde producten, maar voor een aanzienlijk lagere TCO.

Bovenstaande tabel (bron: 'Lowering the Cost of Business Intelligence With Open Source' van Third Nature uit 2010) toont de gemiddelde kosten per gebruiker over drie jaar, voor kleine, middelgrote en grote bedrijven.

Pentaho is niet alleen prijsgunstig ten opzichte van de eerder genoemde concurrenten voor wat betreft de licenties, maar ook op support zijn grote kostenbesparingen te behalen.In de volgende tabel (bron: 'Lowering the Cost of Business Intelligence With Open Source' van Third Nature uit 2010) staan de kosten over drie jaar, uitgesplitst in licentie en support kosten.


 

Volwassenheid

Gartner heeft aangegeven in een artikel over de business intelligence spelers in de markt dat er tussen nu en 2012 een vervijfvoudiging plaats vindt van het aantal Open Source implementaties. Tevens geven zij aan dat Pentaho een vergelijkbaar BI platform levert als traditionele aanbieders. (Bron: Gartner, Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, januari 2009).
 

Functionaliteit

Een product wordt niet aangeschaft vanwege de prijs, maar vanwege zijn mogelijkheden. Pentaho is op dit gebied volledig opgewassen tegen de traditionele BI-tools. Volgens een rapport 'Implementing BI concepts with Pentaho, an evaluation' van de TU-Delft van april 2010 heeft Pentaho inderdaad het gehele spectrum aan BI-functionaliteit.

De primaire eisen die aan een BI-systeem gesteld worden zijn:

  • Flexibel en eenvoudig ETL-proces (Extractie – Transport – Laden), waarmee gegevens van verschillende bronsystemen kunnen worden geselecteerd, ingelezen en geladen in de Pentaho databases.
  • Eenvoudige en snelle bewerking van de gegevens in de Pentaho databases.
  • Snelle en eenvoudige manier om aansprekende rapportages te maken, al dan niet voorzien van grafische elementen.
  • Goede analyse van gegevens.
  • Standaard rapporten, maar ook ad-hoc rapportages zijn mogelijk.

De secundaire eisen zijn zeker zo belangrijk:

  • Er moet goede en snelle support mogelijk zijn.
  • Opleidingsmogelijkheden voor uw –eigen- medewerkers. Pentaho heeft een snelle leercurve.
  • Eenvoudig om mee te werken. Na twee uur training kunt u rapporten selecteren en opvragen.
  • Dashboard functionaliteit, waarbij geselecteerde gegevens overzichtelijk, in één oogopslag, grafisch worden weergegeven.

Zowel de organisatie Pentaho als de implementerende partijen Enixé en haar zusterbedrijf Axime leveren bovenstaande diensten.


Conclusie

Het Open-Source BI-Systeem Pentaho biedt met de concurrentie vergelijkbare functionaliteit, echter tegen aanzienlijk lagere kosten, zowel eenmalige, als lopende kosten. Voor details zie de rapporten van Gartner, Third Nature en de TU-Delft.

Klik hier voor details van de mogelijkheden van Pentaho.

Is uw interesse gewekt?

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.


Productvergelijk

Het geschikte software pakket vinden is niet gemakkelijk. Veel keus en geen specificaties van functionaliteit en kosten. Wij vergelijken wel!

Aanmelden Enixé nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen

Enixé is partner vanBekijk al onze partners

Enixé is sponser van